silkestockholm.reismee.nl

Hagaparken - Skogskyrkogarden - globen

Op zondagmiddag ben ik naar Hagaparken geweest. Hagaparken is een slotpark dat deel uitmaakt van Ekoparken. Het omvat naast natuur ook enkele koninklijke kunstschatten. Gustav III ontwikkelde een ambitieus concept voor die park. Je vindt hier onder meer het Gustav III paviljoen, de koperen tent en de vlinderkas. Het Gustav III paviljoen is een koninklijk paviljoen met een spiegelzaal. Het is een combinatie van natuur en architectuur. Jammergenoeg was het paviljoen niet open om te bezichtigen. Het was druk in het park. Heel wat mensen genoten van de zon.

Deze middag ben ik naar Skogskyrkogarden geweest. Dit staat op Unesco's Werelderfgoedlijst. Het werd op deze lijst gezet omdat het een uitzonderlijk voorbeeld is van hoe landschap en architectuur één geheel kunnen vormen. Deze begraafplaats werd ontworpen door Gunnar Asplund en Sigurd Lewerentz in de periode tussen 1917 en 1940. Ik vond het een bijzondere plek. Het was er mooi om te wandelen. Alles was er rustig, eventjes weg uit de drukte. Na dit bezocht te hebben wandelde ik naar globen.

Globen is een overdekt stadium. Het is het mekka voor ijshockeyliefhebbers en het podium voor sterren uit de hele wereld. De arena in een vorm van een kogel werd gebouwd in 1986-1989. Het gebouw heeft een hoogte van 85m. Het is een witte ballon, met een doorsnede van 110m, je kan hem van heel ver zien. Wie wil kan een skyview doen. Je gaat dan in een klein bolletje omhoog langs de globen tot helemaal bovenaan. Je hebt een heel mooi zicht, niet voor mensen met hoogtevrees.

Marleen Janssens

Dag Silke
Ik heb bijna al je berichten gelezen. Wat een mooie, boeiende tijd beleef jij daar in Stockholm ... tot in Lapland! Het noorderlicht moet betoverend geweest zijn. Ik wens je nog heel veel mooie momenten in deze laatste week/weken!
Mevrouw Janssens

Silke

Dag mevrouw Janssens,
Ik heb hier een prachtige ervaring opgedaan. Het was onvergeetelijk. Lapland en het Noorderlicht zijn de hoogtepunten van deze 3 maanden. Het is gewoon niet te beschrijven met woorden hoe magisch dat was. Dank je wel voor je berichtje.
Vele groetjes Silke