silkestockholm.reismee.nl

Vorming in Huddinge

Gisteren ben ik naar een vorming van Marilyn Pattison geweest. De vorming ging over an entreprenurial approach to practice in Sweden. Marilyn Pattison is een ergotherapeut die al heel wat heeft bereikt. In 1998 startte ze MPOT op. Dit staat voor Marily Pattison Occupational Therapy in Australië. Sinds 2004 heeft ze 3 ondernemingen.

In de ene onderneming werken 2 ergotherapeuten en 4 rehabilitatie consulten. Ze bieden hier ook part-time kine aan.

In de andere onderneming werken 5 ergotherapeuten, 1 kine, 1 rehabilitatie consulten, 1 psycholoog, 1 case manager en een gezondheidsmedewerker. Daarnaast vind je gym in deze onderneming. De gym is volledig gemaakt op maat van rolstoelgebruikers. Dit komt doordat mensen met een beperking vaak niet in een gewone gym mogen komen. Vandaar hebben ze een gym opgericht waar mensen met een beperking kunnensporten. Hier komen ook mensen die deelnemen aan de Paralympics en basketbalploegen voor mindervaliden trainen.

Naast haar diploma als ergotherapeut, heeft ze ook een master in business manager. Ze is ook executive director van de World Federation of Occupational Therapists.

Ze heeft verschillende belangrijke prijzen gewonnen zoals the OT Australia National Award, finalist in the Telstra Business woman of the year en the Sylvia Docker Award. Deze laatste is de hoogste award die een ergotherapeut kan krijgen in Australië.

Ik was enorm onder de indruk van de vorming en de workshop.

Ze vertelde ondermeer dat ergotherapie één van de best bewaarde beroepen in de wereld is. Ergotherapeuten moeten telkens uitleggen wat ergotherapie juist is. Ze zei het als volgt is occupational therapy destined to be the best kept secret in the world? En dat is eigenlijk wel iets waar erover nagedacht moet worden. Ze zei dat het aan ons, de nieuwe generatie ergo's is om te zorgen dat mensen weten dat we nodig zijn. En wat is ergo wel het antwoord daarop is we are experts in the science of doing of living. We are a select and higful specilised group with a major contribution to make the health and well being of all people. Daarnaast zei ze OT staat voor outstanding talent. Allemaal zeer interessant en leuk om te horen.

Er verandert op dit moment heel wat, er zal ook een verschuiving gebeuren in onze taak als ergotherapeut. We zullen meer preventief moeten gaan werken.

Er zouden in België zo'n 6000 ergo's actief zijn. 90% werkt voor de overheidinstellingen, slechts 10% werkt in de privé.

Na de uitleg volgde een boeiende discussie. Kortom zeker de moeite waard.

Jana

Dag meid,
ik heb eens een inhaalbeweging gedaan om al je blogs te lezen. Bedankt voor je mailtjes af en toe, dat doet deugd.
Het loopt nu bijna op zijn einde voor jou, maar de laatste blog zegt het een beetje allemaal: ergotherapeuten, die hebben nog veel werk. Blij dat je in Zweden zoveel hebt kunnen bijleren, zoveel kansen hebt gekregen. Ondanks het vroege opstaan, het vele pendelen, het stilaan zwaar beginnen doorwegen van het werk, moet het een ongelooflijk boeiende ervaring geweest zijn. Zeker als je dan eens wat opgemonterd wordt door mooie lezingen als deze die je beschreven hebt. Het is een duwtje in de rug voor als je weer huiswaarts keert.
Ik weet ook dat het nu niet zo'n makkelijk moment is voor je, maar hou je sterk! We mogen dan wel redelijk ver zitten, we zijn niet weg ;)
En we kunnen niet wachten tot we je terug mogen verwelkomen!
Liefs
Jana

Silke

Dag Jana,
Jij bent bedankt Jana, jou briefjes zijn super. Ik ben zo blij met de briefjesbox. Alles begint op z'n einde te lopen, maar ik wil nog heel wat doen. Het is zeker en vast een boeiende ervaring. Iets wat ik voor de rest van mijn leven zal meenemen.
Dank je wel, ik weet dat ik op jullie kan rekenen. Vooral nu doet het enorm veel deugd om al die lieve berichtjes van iedereen te krijgen. Maar maak je niet ongerust ze zorgen hier goed voor me. Ik zal ook heel blij zijn om jullie allemaal terug te zien. Veel liefs Silke