silkestockholm.reismee.nl

Kungliga Slottet - Slottskyrka

Na een zware stageweek, had ik een feestje gisterenavond metErasmus studenten. Het was zeer leuk. Ik heb heel wat leuke mensen leren kennen. En misschien is er volgende week wel terug een feestje. We zullen zien. Na werken en feestjes, tijd voor iets anders.

Deze morgen heb ik samen met Cindy de trip naar Kiruna (Zweeds Lapland)gepland. Als alles goed gaat, zoumaandagavond de trip officieel vastliggen. Duimen maar, ik hou jullie alvast op de hoogte.

Na de planning was het tijd om een uitstapje te doen. Vandaag was het zeer mooi weer. Het is al enkele dagen boven 0°C en de sneeuw begint te smelten. Al zeggen ze dat het hier pas echt lente zal zijn eind april. We zullen zien, want het weer kan hier snel veranderen.

Samen met Cindy trok ik richting Kungliga Slottet. Volgens mijn reisgids een hoogtepunt. Wel de reisgids heeft niet gelogen. Kungliga Slottet is 1 van de hoogtepunten hier. Het Kungliga Slottet is het grootste paleis ter wereld en het is nog altijd een werkpaleis voor de Zweedse koning. Het gebouw werd in 1697 gebouwd nadat het Vasaslot Tre Kronor in vlammen opging. Het duurde ongeveer 60 jaar voor heel het gebouw er stond. In 1754 konden koning Adolf Frederik en koningin Lovisa Ulrika het bewonen. Er zijn zo'n 608 zalen in dit complex. In dit kasteel zijn er verschillende museums zoals de schatkamer, de wapenkamer, museum tre kronor, het antiekmuseum van Gustav III en de bibliotheek van de Bernadottekoningen.

In de skattkammaren (schatkamer) kan je de koninklijke juwelen en koningsgewaden bewonderen. Het oudste tentoongestelde stuk is het zwaard van Gustav Vasa. We konden dit volgen met een gids. Doordat het te druk was hebben we een audio gids gevraagd. Deze zijn gratis ter beschikking. Het is een aanrader om het museum zo te bezoeken. Via je eigen toestel zie je filmpjes over de voorwerpen en krijg je een goede uitleg. Prachtig om al deze juwelen te zien.

Museum Tre Kronor, dit museum ligt in een kelder. Hier vind je de geschiedenis van het slot. Je ziet er allerlei vondsten zoals maliënkolders, kledij, bestek... In 1697 is het slot afgebrand. De voorganger van de Tre kronor noemde de drie rijken. Dit verwijst naar de 14de eeuw waar Zweden, Noorwegen en Skane één waren.

The Royal appartments, dit is de officiële residentie van de koning van Zweden. Hier gaan alle officiële zaken door in de grote appartementen. In de hall of state opende de koning het parlement. Dit gebeurde tot 1975. Nu wordt het gebruikt tijdens officiële gelegenheden. Je vind hier ook the state apartments, hier worden banketten gehouden gedurende staatsbezoeken. Deze appartementen hebben de oudste inrichting. Schitterend om er een kijkje te nemen. The guest appartments werden gebruikt sinds 1870 als verblijf voor officiële staatshoofden. De inrichting van de kamers dateert uit de 18 de eeuw. Ook hier kan je met een Engelse gids een rondleiding krijgen. Je kan het ook op je ééntje doen want overal staan er bordjes met uitleg.

Deze 3 heb ik vandaag bezocht. Je kan dit kopen in een combinatie ticket. Het is een echte aanrader. Het antiekmuseum en de bibliotheek gaan pas open vanaf 15 mei. Deze heb ik dus niet kunnen zien.

Naast het kungliga Slottet heb ik ook de Storkyrkan bezocht. Dit is de bisschopskerk van Stockholm. Vanbinnen vind je een Middeleeuws interieur, vanbuiten barok stijl. Je vind hier het gigantische schilderij het laatste oordeel, het prachtige beeldhouwerk van Joris en de draak en nog verschillende zaken.

Zo dit was mijn dag.