silkestockholm.reismee.nl

Etnografiska museet - Junibacken - Sembla

Zondagmorgen vertrok in naarhet Etnografiska museum. Doordat er een stroompanne waskon het museum nietdirect open gaan. Ik ben dan maar eerstnaar Kaknästorn geweest. Kaknästron is een toren die in 1967 werd voltooid. De toren is 155 m hoog. Met een lift kan je tot op de top gaan. Daar heb je een uitkijkplatform. Je hebt een overzicht over de hele stad, echt prachtig.

Na mijn bezoek aan de toren ging ik terug richting Etnografiska museet. In dit museum vind je alle culturen van alle continenten in Europa. Alles wordt uitgebeeld aan de hand van voorwerpen. Je ziet er ondermeer een totempaal van de Noord-Amerikaanse indianen, Eskimo jassen.... Heel leuk om eens te doen. Je kan dit museum gratis bezoeken, althans op zondag.

Van het Etnografiska museet ging ik naar Junibacken. Junibacken is de plek waar de verhalen van Astrid Lindgren tot leven komen. Wanneer je binnenwandelt kom je in een sprookjes wereld terecht. De kinderen kunnen hier overal in en op kruipen. Je wandelt langs huisjes, vliegtuigen, ateliers.. Daarna zie je tekeningen uit de boeken van Astrid Lingdren. Vervolgens moet je je ticket afgegeven en wandel je door een klein poortje. Het is de opening van het station. Je neemt plaats in een soort van wagon. Vervolgens start de reis door de kinderliteratuur in je eigen taal. Het is echt fantastisch. Je reist door prachtige verhalen, alles is uitgebeeld, je zweeft van de ene passage naar de andere passage. Ze zweeft door de passages van Kruimel en Jonathon, Michel en Karlsson van het Dak. Dit zijn slechts enkele van de verhalen die je te zien krijgt. Het eindstation van de reis is villa Kakkelbont. Hier kan je een kijkje nemen in het huis van Pippi Langkous. Er worden hier ook theater shows georganiseerd. Na villa kakkelbont, ga je door het restaurant. Van het restaurant ga je door een speeltuin voor de kinderen en uiteindelijk kom je terecht in de boekenhandel van het museum.

Enkele leuke weetjes over het museum:

Junibacken heeft zo'n 400 000 bezoekers per jaar

Het restaurant serveert jaarlijks zo'n 150 000 Pippi Pancakes

Junibacken heeft z'n eigen theatershow met 7 acteurs en 4 muzikanten

Het museum heeft zo'n 1500 shows per jaar, dit zorgt ervoor dat ze de grootse producent zijn van kindertheater.

Sinds de opening van het museum heeft de verhalentrein ongeveer 3/4 van de weg rond de wereld afgelegd

Na de museum bezoeken ging ik te voet richting metro. Het was veel te mooi weer om op de bus te stappen naar het metro station. Zondagavond had globel friends iets gepland. Het was sembla avond. Sembla is een typisch Zweeds gebakje. Het is een soort deeg met amandelvulling en slagroom. Ze zijn niet moeilijk om te maken. Ik heb ze zondagavond helpen maken. Je moet gewoon heel wat geduld hebben als je het deeg zelf maakt.