silkestockholm.reismee.nl

Radiumhemmet and CancerCentrum Karolinska

Vandaag mocht ik een kijkje neem op de palliatieve zorg. Ik kreeg eerst een korte uitleg over de taak van een ergotherapeut in de palliatieve zorg. Er zijn twee grote domeinen: de palliatieve thuiszorg en de palliatieve zorg in het ziekenhuis. Ik heb meer informatie gekregen over de palliatieve zorg in het ziekenhuis. De taak van de ergotherapeut is vooral ADL assessment, helpen om de personen terug naar huis te laten gaan, hulpmiddelen advies, zachte revalidatie en mobilisatie.

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over de palliatieve zorg. Ze denken dat hier enkel patiënten komen die snel zullen sterven. Dit is echter geen waar. Mensen die gebruik maken van palliatieve zorg kunnen nog maanden tot jaren leven.

Na de uitleg mocht ik aan het werk.Ik heb een ADL observatie gedaan op de hematologie. De patiënt was niet klaar om naar huis te gaan. Toch hebben de artsen en de verpleegkundigen beslist om de patiënt naar huis te sturen. Deze middag hebben we allerlei hulpmiddelen zoals een toiletstoel, antidecubitus matras, armleuningen voor het toilet en een toilet verhoger klaar gelegd. De patiënt had geen hulpmiddelen thuis, zonder deze zou hij het niet redden.

In Zweden krijgen mensen dit gewoon mee naar huis, ze moeten er niet voor betalen. In het ziekenhuis hebben ze een groot magazijn met alle hulpmiddelen. Dit is een handig systeem. Wanneer een patiënt de hulpmiddelen niet meer nodig heeft, brengen ze ze terug. Op deze manier valt niemand uit de boot.

Deze namiddag heb ik een rondleiding gekregen in het Radiumhemmet. Dit is de dienst waar alle bestralingen plaatsvinden. Er is ook een dagcentrum in het ziekenhuis. Er is daar heel wat te doen voor de patiënten.

Het valt me vooral op dat ergotherapeuten weinig therapie geven in het ziekenhuis, het gaat hier vooral om assessment en hulpmiddelen advisering. Ik denk niet dat ik dit hele dagen zou kunnen, ik hou er van om zelf therapie te kunnen geven.

De ergotherapeut van het ziekenhuis belde naar een collega ergotherapeut die in de palliatieve thuiszorg werkt. Ik mag bij haar langsgaan om meer te weten te komen over de thuiszorg. Ze vinden de thuiszorg teams erg belangrijk. Er zijn er hier heel wat. In de thuiszorg heb je twee soorten teams: team 1 dit team bestaat uit een dokter, verpleegkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, sociaal werkers en een diëtist. Een tweede team bestaat enkel uit medische staff. Maar ik zal hier meer over weten na het gesprek met Libby.

Ik vind dit domein heel erg interessant.Dit iséén domein waar ik laterhoop er te kunnen werken. Er zijn nog andere domeinen die ik zeer interessant vind.Doordat je zoveel te zien krijgt en ik zoveel dingen interessant vind, wordt het nog een moeilijke keuze om te kiezen waarik precies wil werken.