Presentatie en stage
De stage begon met een gesprek over de organisatie van het ziekenhuis. Na dit gesprek was het tijd voor de scoring van de BOT-2. Dit was normaal voorzien voor woensdag, maar omdat er een kindje ziek was had ik vandaag tijd. Het was zeer leerrijk om dit te doen. Na de scoring was het terug tijd voor een assessment.
Ook deze keer was het een uitdaging, het kind had alleen maar interesse om met de voorwerpen te gooien. Niet evident. Tijdens het gesprek met de ouders, begon het opeens zaken te doen die we wilden weten. Zo hebben we toch min of meer te zien gekregen wat we wilden zien. Maar het is duidelijk dat dit kindje een zware vorm van autisme heeft.
Na het assessment was het tijd voor mijn presentatie. Het was zeer leuk om dit te doen. Ik gaf de presentatie aan 6 ergotherapeuten. De presentatie ging over ergotherapie in België en de verschillen en gelijkenissen met ergotherapie in Zweden. De presentatie is vlot verlopen. Na de presentatie hebben we een stukje appeltaart gegeten.
De middag starte met mijn eindevaluatie. Ik heb een zeer goede evaluatie gehad. Ik ben super blij. De dag werd afgesloten met een gesprek over arthorogryposis. Donderdag krijg ik een kindje te zien die dit heeft.
Zo dit was mijn stagedag.
Laatste week stage bij de kindjes
Vandaag start mijn laatste week stage. Ik zit al aan 1/4 van mijn verblijf, tijd gaat snel. Vandaag was een drukke dag ik had stage van 8 tot 17 uur. Deze morgen heb ik twee kindjes met brandwonden gezien. Voor het ene kindje hebben we een nieuwe nachtspalk gemaakt. Ik heb mogen helpen om deze te maken. Het was zeer interessant om dit te zien. Na de brandwondenpatiëntjes stond er een assessment op het programma. We hebben de BOT-2 afgenomen. Ik moetwoensdag samen met de therapeut de oefeningen scoren. Het is niet gemakkelijk om dit te doen, maar ik kijk er naar uit.
Na een korte middagpauze zijn we naar Sodexo geweest. Sodexo is het bedrijf die hulpmiddelen maakt. Het is zeer groot. In dit bedrijf werken er waarschijnlijk zo'n 300 mensen. Het was zeer leuk om al de hulpmiddelen te zien. Ik heb mogen observeren hoe de ergotherapeut van Sodexo een muis met hoofdbesturing bij een cliënt heeft uitgeprobeert. De ergotherapeut van het ziekenhuis moet deze hulpmiddelen aanvragen.
Na Sodexo terug naar het ziekenhuis waar ik een assessment bijwoonde van een kindje met Dysmelie. Dysmelie is de afwezigheid ofmisvormingen van delidmaten. Het kindje dat ik gezien heb miste de distale vingerkootjes. Daardoor waren er problemen met knopen en het openen en sluiten van de rits.
De dag werdt afgesloten met een korte feedback over wat ik gemaakt heb. Morgen wordt een belangrijke dag, ik moet dan mijn presentatie geven. Spannend!
Uppsala en Gamla Uppsala
Vandaag ben ik weer wat verder getrokken. Dit maal naar Uppsala en Gamla Uppsala. Uppsala is de traditioneleuniveriteitsstad. Uppsale ligt op ongeveer 45 minuten van Stockholm. De beste manier om er te raken is met de SJ trein. In Uppsala zijn er heel wat mooie dingen te zien.
Allereerst de dom, deze ligt in het centrum van de stad. De dom heeft een dubbele toren van ongeveer 118,7 m. Best indrukwekkend om te zien. Binnen in de dom moet vind je de zilveren schrijn voor de Heilige Erik en het graf van Gustav Vasa en zijn twee vrouwen. Heel mooi om binnen te wandelen in de dom. Overal zijn er prachtige muurschilderijen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!
Tegevenover de om zie je een vreemde koepel. Het is de koepel van het Gustavianum. In de koepel ligt het anatomisch theater. Er zijn ook heel wat andere dingen te zien. Jammergenoeg raakte ik niet binnen, het was nochtans open volgens mijn reisgids.
Veder op de berg ligt de universiteitbibliotheek Carolina Redivia. Hier zouden er ongeveer 5 miljoen boeken liggen, waaronder werken uit de Middeleeuwen. Het beroemdste stuk die ze hebben is de zilveren bijbel uit de 6de eeuw. Helaas was deze ook niet open. Maar het gebouw op zich was al zeer imposant.
Rechts berg op, door de sneeuw heb je een wandelpadje naar het kasteel. Bovenop heb je een plein, van hierop heb je een fantastisch uitzicht. Op de berg ligt ook het museum voor moderne kunst. Wanneer je de berg terug naar beneden wandelt kom je aan de rivier. Hier vind je de molen waar nu het Upplandsmuseet is. Aan de overkant van de rivier is het Linnégatan. Dit was de werkplaats van botanicus Carl von Linné. De tuin van deze werkplaats opent pas de deuren in mei.
Uppsala is niet zo heel groot, alles is gemakkelijk te bereiken te voet. Het is er echt prachtig om te wandelen en echt genieten.
Van Uppsala nam ik de bus naar Gamla Uppsala. Dit ligt ongeveer 6 km ten noorden van Uppsala. Hier liggen verschillende grafheuvels. Deze heuvels worden ook wel koningsheuvels genoemd. Wie er ligt begraven, weten ze niet. Naast de heuvels vind je hier het Gamla Uppsala museet. In die museum kan je de vondsten uit de heuvels bewonderen. Op deze plek kan je een prachtige wandeling maken door de sneeuw, het had iets sprookjesachtig. De bergen met sneeuw, de kleine rode huisjes het was magisch. Dit plekje heeft ook een klein cafeetje, hier kan je lekker eten voor niet veel geld. Heel gezellig om binnen eens een kijkje te nemen.
Van Gamla Uppsala ging ik terug naar Uppsala. Op weg naar het station vond ik eenmooie winkelstraat, waar ik een desigual winkel ontdekte. Gevaarlijk voor je portemonnee zou ik zo zeggen. Wie dacht dat hij in Parijs of Milaan moet zijn om te winkelen heeft het verkeerd. Stockholm en omstreken hebben heel veel winkels en heel veel merken. De winkels zijn hier elke dag open van 8 uur tot ongeveer 21 uur en daarmee bedoel ik alle winkels. Heelhandig als je eensupermarkt nodig hebt.
Uppsala en Gamla Uppsala zijn aanraders om te bezoeken, maar ik zou in mei gaan. Dan heb je meer kans dat alle museums open zijn en is het minder koud om een mooie wandeling te maken in het magische Gamla Uppsala. Als ik tijd heb in mei, kom ik hier zeker nog eens terug.
Shoppen in Stockholm
Wie heel veel winkels wil zien, moet hier zijn. Vandaag hebben we verschillende pleinen en bekende straten gedaan. We zijn naar Hötorget geweest. Hötorget staat voor hooimarkt. Op deze plaats kan je bloemen, fruit en groenten kopen. Op de plein zie je ook het prachtige concertgebouw. Hier worden de Nobelprijzen uitgereikt, echt de moeite waard om eens te zien. Voor het gebouw vind je de Orfeusfontein.
Naast dit plein zijn we ook langs Kungsträdgarden gepasseerd. Hier kan je schaatsen, in de zomer worden hier heel wat concerten georganiseerd.
Sergels torg, is een modern plein. Hier ligt het handelscentrum van de stad. Op dit plein vind je het kulturhuset en de toren.
Alles ligt dicht bij elkaar. Dus je hebt een combinatie van cultuur en winkels.
Enkele warenhuizen:
Ahlens City: hier vind je vanalles, van keukengerei tot kleding.
Gallerian: per maand komen hier ongeveer 1 miljoen bezoekers. Het is een zeer groot winkel centrum. Je vindt hier meer dan 60 winkels, cafés en restaurants. Het aanbod is enorm. Gezellig om eens rustig neer te zitten en flikka momentje in te lassen.
Nordiska Kompaniet: dit is het chicste warenhuis van Stockholm. Het is de zeker de moeite waard om gewoon eens een kijkje binnen te nemen. Je vindt er vanalles. Heel leuk.
En natuurlijk H&M, dit is een Zweedse kledingsketen. Je vindt er hier heel wat. Ze zijn heel wat groter dan bij ons. Hier verkopen ze ook allerlei cosmetica.
Naast de warenhuizen, heb je ook nog de winkels. Er komt gewoon geen einde aan. Wie naar exclusievere winkels wil gaan moet naar een andere deel van de stad gaan.
Radiumhemmet and CancerCentrum Karolinska
Vandaag mocht ik een kijkje neem op de palliatieve zorg. Ik kreeg eerst een korte uitleg over de taak van een ergotherapeut in de palliatieve zorg. Er zijn twee grote domeinen: de palliatieve thuiszorg en de palliatieve zorg in het ziekenhuis. Ik heb meer informatie gekregen over de palliatieve zorg in het ziekenhuis. De taak van de ergotherapeut is vooral ADL assessment, helpen om de personen terug naar huis te laten gaan, hulpmiddelen advies, zachte revalidatie en mobilisatie.
Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over de palliatieve zorg. Ze denken dat hier enkel patiënten komen die snel zullen sterven. Dit is echter geen waar. Mensen die gebruik maken van palliatieve zorg kunnen nog maanden tot jaren leven.
Na de uitleg mocht ik aan het werk.Ik heb een ADL observatie gedaan op de hematologie. De patiënt was niet klaar om naar huis te gaan. Toch hebben de artsen en de verpleegkundigen beslist om de patiënt naar huis te sturen. Deze middag hebben we allerlei hulpmiddelen zoals een toiletstoel, antidecubitus matras, armleuningen voor het toilet en een toilet verhoger klaar gelegd. De patiënt had geen hulpmiddelen thuis, zonder deze zou hij het niet redden.
In Zweden krijgen mensen dit gewoon mee naar huis, ze moeten er niet voor betalen. In het ziekenhuis hebben ze een groot magazijn met alle hulpmiddelen. Dit is een handig systeem. Wanneer een patiënt de hulpmiddelen niet meer nodig heeft, brengen ze ze terug. Op deze manier valt niemand uit de boot.
Deze namiddag heb ik een rondleiding gekregen in het Radiumhemmet. Dit is de dienst waar alle bestralingen plaatsvinden. Er is ook een dagcentrum in het ziekenhuis. Er is daar heel wat te doen voor de patiënten.
Het valt me vooral op dat ergotherapeuten weinig therapie geven in het ziekenhuis, het gaat hier vooral om assessment en hulpmiddelen advisering. Ik denk niet dat ik dit hele dagen zou kunnen, ik hou er van om zelf therapie te kunnen geven.
De ergotherapeut van het ziekenhuis belde naar een collega ergotherapeut die in de palliatieve thuiszorg werkt. Ik mag bij haar langsgaan om meer te weten te komen over de thuiszorg. Ze vinden de thuiszorg teams erg belangrijk. Er zijn er hier heel wat. In de thuiszorg heb je twee soorten teams: team 1 dit team bestaat uit een dokter, verpleegkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, sociaal werkers en een diëtist. Een tweede team bestaat enkel uit medische staff. Maar ik zal hier meer over weten na het gesprek met Libby.
Ik vind dit domein heel erg interessant.Dit iséén domein waar ik laterhoop er te kunnen werken. Er zijn nog andere domeinen die ik zeer interessant vind.Doordat je zoveel te zien krijgt en ik zoveel dingen interessant vind, wordt het nog een moeilijke keuze om te kiezen waarik precies wil werken.
Stage in Astrid Lindgrens Barnsjukhus
Gisteren was het een lange, drukke dag. Ik heb heel wat patiëntjes gezien. Er waren ook diverse problemen zoals een kindjeDuchenne, een kindje met een klauwhand, kinderen met brandwonden en kinderenjuvenile idopatic arthritis. Om de dag af te sluiten ben ik gaan kijken naar een training in het zwembad voor arthritis patiëntjes. De training van plaats in het zwembad waar het water ongeveer 25°C. De kiné deed er allerlei oefeningen op muziek. Zee leuk.
Vandaag was er ontbijt in het ziekenhuis. Elke donderdagmorgen zitten we gezellig samen te ontbijten.Na het ontbijt heb ik een geprek gehad over kinderen met CP. De ergotherapeut legde me uit hoe het CP team in het ziekenhuis werkt. Na het gesprek gingen we hulpmiddelen gaan rondbrengen bij de kinderen. Deze middag had ik vroeg gedaan met stage. Om 15 uur mocht ik al vertrekken. Ik ben dan meer eens de gym gaan ontdekken in Huddinge. Studenten mogen hier gratis gebruik van maken, mooi meegenomen.
Morgen mag ik naar de oncologie afdeling gaan bij de volwassenen. Ik mag er meelopenin de palliatieve zorg met de ergotherapeut. Ik ben zeer blij. Dat was één van de redenen waarom ik naar Zweden wilde gaan. Ik wil heel graag meer weten over ergotherapie in de palliatieve zorg, ik denk dat in België daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Hier werken ergotherapeuten al op een palliatieve afdeling. Ze werken nog niet bij kinderen op de palliatieve zorg maar wel bij volwassenen in het ziekenhuis en in de thuiszorg. In België zijn er nog maar weinig therapeuten die in de palliatieve zorg werken. Hier in Zweden bewijzen ze, dat we daareen taak hebben.
Ik ben momenteel druk bezig met ergotherapie in Zweden en België te vergelijken. Het is zeer boeiend maar niet evident. Ik heb al heel wat verschillen ontdekt. Op sommige vlakken kunnen ergotherapeuten leren van de therapeuten in Zweden maar ook omgekeerd. Ik leer heel wat bij.
Stage in Astrid Lindgrens Barnsjukhus
Zondagavond was het een gezellig etentje. Er was vanalles om te proeven zoals kip met chillipepers, noedels, lam, scampi's.... Wel allemaal zeer pikant. Ik ben zo sterk gekruide gerechten niet gewoon. Als dessert hadden we pannekoeken en rijstballetjes.
Gisteren heb ik heel wat tijd gekregen om aan taken te werken. Er vielen verschillende zaken weg doordat er heel wat kinderen ziek zijn of hun ouders de afspraak zijn vergeten. Daarnaast heb ik ook een onderwerp gevonden voor de taak van maatschappelijke tendensen namelijk de ergotherapeut leert hier kinderen met Spina Bifida aan hoe ze zelf een katheder kunnen plaatsten. Het is enkele jaren geleden gestart als een project, maar nu is het hier blijvend. Het is nu enkel nog afwachten dit voor de school goed is.
Vandaag heb ik verschillende kinderen met brandenwonden gezien. De ergotherapeut heeft afmetingen genomen om speciale pakjes te laten maken voor de littekenbehandeling. De grootste oorzaak hier van brandwonden zijn de open haard en warm water.
Deze middag stond er terug assessment op het programma. Dit maal heb ik de test of visual perception skills gezien. Dit is een zeer leuke test, vind ik. Vandaag bleek nog maar eens hoe moeilijk het is om een assessment van een kind af te nemen, een echte uitdaging. Daarna ging ik mee een andere ergotherapeut. Zij heeft verschillende oefeningen gedaan met andere kinderen die juvenile idopathic arthritis hebben. Dit is arthritis die ontstaat zonder reden. Het grootste probleem is de pijncontrole. Bij heel wat kinderen krijgen ze deze niet onder controle. Er waren ook enkele kinderen bij die een pijnsyndroom hebben. In het ziekenhuis hebben ze een pijnteam om deze kinderen te helpen. Ik heb vandaag voor het eerst zelf een assessment mogen afnemen. Ik heb de grippit test mogen uitvoeren. Het was zo leuk om zelf eens aan het werk te kunnen.
Sigtuna
Vanmiddag stond een uitstapje naar Sigtuna op het programma. Sigtuna is een klein dorpje met mooie houten huisje en leuke cafeetjes. In Sigtuna staat het kleinste stadhuis van Zweden. Sigtuna ligt ongeveer een uurtje van Stockholm. Op de trein was het genieten van het prachtige landschap dat je te zien krijgt. Daarna nog 20 minuutjes op de bus. De weg naar Sigtuna is zeer mooi. Sigtuna zelf vind ik minder mooi. Ik was wat teleurgesteld. Sigtuna zelf bestaat maar uit 1 grote straat. Je kan er niet veel zien. Er staan wel enkele leuke huisjes.
Terug in Stockholm, ik hebpannekoeken klaargemaakt voor straks. We hebben een etentje met de mensen van ons verdiep. Iedereen kookt een gerecht van zijn of haar land. Daarna zetten we alles samen en eten we samen. Het reukt hier alvast zeer lekker.